Jasper Gijsen werkte veertien jaar lang als zelfstandig werkend kok. Anderhalf jaar geleden verruilde hij zijn potten en pannen voor kranen, shovels en scheppen en startte hij de opleiding tot hovenier. In dit artikel ontdek je hoe Jasper zijn carrièreswitch tot nu toe ervaart.

Grote passie
“Als zelfstandig werkend kok runde ik de keuken: ik stuurde het team aan, nam de bestellingen op en bereidde maaltijden. Na verloop van tijd leidde mijn privéleven onder mijn baan. Dat wilde ik niet meer. Ik besloot om een carrièreswitch te maken naar de groene sector, omdat ik vanaf jongs af aan een grote passie heb voor groen: als kind hielp ik mijn ouders in hun tuin. Ik wist toevallig dat één van mijn kennissen bij Snoek Puur Groen werkte en vroeg hem of deze organisatie nog een medewerker zocht die hard wil werken en ervoor gaat.”

Gecompenseerde groenopleiding
“Een week later kon ik al op gesprek komen. Ik hoorde dat ik een groenopleiding kon volgen op TerraNext in Eelde en tegelijkertijd aan de slag mocht gaan als assistent hovenier. Snoek Puur Groen betaalde mijn groenopleiding, echt supernetjes! Het opleidingstraject duurde in principe drie jaar, maar ik heb binnen acht maanden de basis geleerd: ik moest onder andere vijfhonderd planten, bomen en heesters leren (her)kennen die je op een werkdag tegen kunt komen. De basis was voor mijzelf al meer dan genoeg. Als ik tóch een opdrachtgever tegenkom die andere beplanting wil, verdiep ik mij erin. Ik ben heel leergierig.”

Genoeg doorgroeimogelijkheden
“Alles wat ik tot nu toe heb gekregen van Snoek Puur Groen, probeer ik terug te geven: binnen een halfjaar kreeg ik mijn vaste contract en ik mocht een machinistcursus voor het grondverzet doen. Ook rondde ik de vervolgcursus af, waardoor ik 10.000 kilo mag hijsen op projecten. Er zijn dus genoeg doorgroeimogelijkheden. Ik krijg van mijn collega’s de kans om dingen te proberen. Hierdoor pak ik de werkzaamheden snel op.”

Veel uitdaging
“Ik heb een tijdje in het onderhoud gezeten. Momenteel werk in de aanleg. Samen met het team werken we aan de mooiste en uitlopende aanlegprojecten. Hier komt veel bij kijken qua voorbereiding en planning: het is een uitdagende puzzel om het hele proces zo efficiënt mogelijk aan te pakken en het beste resultaat eruit te halen. Vooral in het aanleggen van vakantieparken zit veel uitdaging. Een halfjaar lang ben je hier dag in, dag uit mee bezig. Als je plezier hebt in je werk, vliegen de dagen voorbij. En met een fijn team is het ook nog eens gezellig werken.”

Fijne collega’s
“Ik werk in een fijn team. We zijn supergoed op elkaar ingespeeld: we weten precies van elkaar wat we doen en daardoor kunnen we efficiënt werken. Ook buiten het werk om hebben we wekelijks contact. We bellen veel met elkaar en praten over ons dagelijkse leven, waardoor het elke dag voelt als thuiskomen.”

Wil je net zoals Jasper een carrièreswitch maken in de groene sector? Doe op dinsdag 1 februari 2022 mee aan de (online) speeddate en ontdek de mogelijkheden!