ClimatAction
LofeOnLand
SustainableCities

Deze levende, bloemrijke tuin is gelegen rondom een pand bij een gemeentelijk monumentale woonwijk. De huisjes zijn net na de oorlog gebouwd, zijn wit van kleur en hebben een rieten dak. Het geheel geeft een prachtig straatbeeld.

De bestaande tuin was sterk verwaarloosd en is bijna volledig gestript. Het meeste materiaal kon helaas niet worden hergebruikt. We hebben eerst ruimte gemaakt in de tuin. De nieuwe tuin doet een beetje denken aan een cottagetuin. Dit is een bloemrijke tuin die verbinding houdt met de ruimtes in het woonhuis.

Rondom het woonhuis is een fraai klinkerpad gestraat. Langs dit pad is een bloemrijke border aangelegd. In het midden van de tuin bevindt zich een gazon in organische vorm. Aan de rand van de tuin is een functionele tuinliving gemaakt. Deze living hebben we gemaakt van resthout; hoofdzakelijk kastanjehout en douglas. Al met al een mooie circulaire creatie.

Verder is er in deze levende, bloemrijke tuin een bijzondere pergola aangebracht van kastanjehout en steigerbuis, begroeit met klimrozen. Ook in de voortuin zijn rozen aangebracht, wat mooi past bij de cottagesfeer. Het is ook vooral een groene tuin geworden; de beplanting trekt veel bijen en vlinders aan. Onder andere de nachtviolier, judaspenning en het knikkend nagelkruid zijn bij uitstek geschikt voor het stimuleren van de biodiversiteit.

Door het vele groen en de weinige verharding infiltreert het regenwater vanzelf naar de ondergrond. Dit maakt de levende, bloemrijke tuin het gehele jaar aantrekkelijk voor de bewoonster.

Uitgelicht: groene tuin in Drachten

Galerij van dit artikel

Levende, bloemrijke tuin
Gazon in organische vorm
Klinkerpad
Tuinliving
Bloemrijke border
Pergola
Tuinrenovatie
Circulaire creatie
Levende, bloemrijke tuin
Gazon in organische vorm
Klinkerpad
Tuinliving
Bloemrijke border
Pergola
Tuinrenovatie
Circulaire creatie