Op de eerste dinsdag van september (vandaag dus!) is het duurzame dinsdag. Wat hier zo speciaal aan is? Duurzame ideeën en initiatieven krijgen een podium in politiek Den Haag. Maar dat niet alleen: ook bij Snoek Puur Groen besteden wij graag aandacht aan duurzame (tuin)tips.

#1 Ruil tegels in voor groen
Nederlandse tuinen bestaan voor zo’n veertig procent uit tegels. Wanneer er regenbuien zijn, zorgen deze ervoor dat hemelwater niet goed kan wegstromen. Hierdoor kunnen er overstromingen ontstaan die wateroverlast veroorzaken. Door tegels te vervangen door groen, wordt het regenwater echter vertraagd afgevoerd.

Niet alleen op het gebied van water kan groen een aandeel vormen: warmte wordt door tegels vastgehouden. Onder andere hierdoor komen temperatuurverschillen voor tussen steden en het platteland. Dit kan oplopen tot zeven graden verschil. Haal dus jouw tegels uit de tuin en plant er een bloemrijke oase voor terug. Dit noemen we ook wel klimaatadaptief werken. Het doel hiervan is om te profiteren van de kansen die een veranderend klimaat biedt. Dit doen wij door slimme en innovatieve oplossingen te bieden, zodat je kunt blijven genieten van het beste van de natuur. Neem contact op en kijk samen met ons naar de mogelijkheden.

#2 Gebruik duurzame materialen
Tuinen bestaan vaak niet alleen uit planten. Pergola’s, vlonders en tuinmeubels komen er ook vaak aan te pas. Er zijn verschillende duurzame materialen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Een aantal voorbeelden waar wij mee werken, zijn kastanjehout en bamboe.

Kastanjehout komt uit Europa en is dus niet uit een natuurgebied of tropisch regenwoud gekapt. Dit scheelt qua transportafstand en betekent minder CO2 -uitstoot. Daarnaast gaat het materiaal 15 tot 25 jaar mee, wat vrij lang is in vergelijking met andere houtsoorten. Kastanjehout heeft dan ook duurzaamheidsklasse twee van de vijf. Daarnaast groeien gekapte kastanjebomen sneller aan dan hun soortgenoten.

Bamboe groeit in vijf jaar uit tot een volwassen plant. Op dat moment is het bruikbaar om te verwerken tot bouwmateriaal. Het voordeel van bamboe is dat er geen mos op groeit dat schade veroorzaakt aan de houtsoort. Daarnaast maken wij gebruik van een kliksysteem, waardoor de bamboe bouwmaterialen weer los te halen zijn. Op deze manier kan het hergebruikt worden op een andere plek. Het is bruikbaar voor vlonders, maar ook voor woningen of woonboten.

Er zijn dus een aantal factoren die materialen duurzaam kunnen maken. Denk zoal aan hoelang het meegaat, hoeveel transport ervoor nodig is, wat voor impact het heeft op de omgeving en of het herbruikbaar is.

#3 Leg grasdaken aan
Een gedeelte van een huis, fietsenstalling of schuurtje hebben vaak platte daken die oppervlak kosten, maar weinig groen bevatten. Sedum wordt steeds vaker ingezet om daken mee te bedekken, omdat dit als kwaliteit heeft bij te dragen aan isolatie. Echter voegt sedum niks toe aan de Nederlandse natuur, omdat de sedummix vaak geen inheemse beplanting bevat. Daarom is een geschikt alternatief om een grasdak toe te passen. Door hier verschillende kruiden doorheen te planten, wordt het een biodivers geheel. Dit is aantrekkelijk voor insecten, ziet er fraai uit én verlengt de levensduur van jouw dak. Het houdt namelijk schadelijke invloeden van de zon, wind en regen tegen.

#4 Ruim niet alles op 
Een tuin brengt tuinafval met zich mee. Dit is vrijwel onvermijdelijk. Dit kan echter een toegevoegde waarde zijn voor het groen: bladeren die in de tuin terechtkomen, kunnen hergebruikt worden. Door een toplaagje bladeren op de bodem te leggen, ontstaan verschillende voordelen. Als eerste wordt het blad verteerd en verrijkt dit het bodemleven. Dat is op zijn beurt weer goed voor de plantjes. Daarnaast houdt de grond beter vocht vast, waardoor er minder droogte in de grond ontstaat. Ook niet onbelangrijk: waar blad ligt, groeit geen onkruid. Je vindt dus letterlijk materiaal voor het oprapen. Laat daarom de mestzakken liggen en kies voor de milieuvriendelijke optie.

#5 Maak compost
Niet alleen bladeren, maar ook je groene afval uit de keuken kan gunstig zijn voor een tuin. Door een compostbak te maken, kan het groenafval omgezet worden tot een voedzame grond. Voeg tuin- en keukenafval toe aan de compostbak en laat natuurlijke bacteriën, schimmels en wormen het afbreken tot het zwarte goud voor het bodemleven in jouw tuin. Wij maken compostbakken die voldoen aan jouw tuinwensen. Vraag een tuinontwerp aan en ontdek de mogelijkheden.

#6 Bestrijd onkruid duurzaam
Sommige ongewenste planten blijven maar terugkomen. In plaats van chemische, niet duurzame producten zijn er alternatieve manieren om er vanaf te komen. De meest voor de hand liggende is om het te plukken. Doe dit na een regenbui, want dan komt het makkelijker los. Gebruik eventueel onkruidgereedschap. Probeer zo veel mogelijk van de wortel mee te trekken, want dan is de kans dat deze teruggroeit kleiner. Een duurzaam alternatief waar wij gebruik van maken, is onkruidbestrijding door middel van hete lucht of heet water. Hier komen geen chemische middelen aan te pas. Ook de voordelen ervaren van onze onkruidbestrijdingsmachines? Vraag een onderhoudsabonnement aan!