De herfst staat weer voor de deur. Er verandert weer een heleboel in de natuur. De blaadjes vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten uit de grond. Wat kun je doen om de tuin op een milieuvriendelijke manier herfstklaar te maken? 

#1 Verplanten
Sommige planten zijn uitgebloeid of staan er niet meer mooi bij zodra de herfst begint. Wanneer deze weggehaald worden, ontstaan er kale plekken. Plant in de lege plekken bijvoorbeeld  nieuwe groenblijvende planten, nieskruid, bergthee en sneeuwbal. Het najaar is zeer geschikt om dit te doen, want de grond is nog warm genoeg voor de planten om te kunnen nestelen in de grond. Er valt in deze periode voldoende regen. Je hoeft de planten dus geen water te geven.

#2 Bloeien in de herfst
Zorg dat er niet alleen planten in de tuin staan die in de lente of zomer bloeien. Er zijn ook prachtige bloemen die in het najaar in bloei staan. Denk bijvoorbeeld aan knautia’s, herfstasters en heideplanten. Op deze manier kun je langer genieten van een bloemrijke oase en de bijen hebben langer een bron van voedsel tot hun beschikking. Kijk voor meer informatie over bloeiperiodes naar bijvriendelijke tip #10 op Instagram, Facebook en LinkedIn.

#3 Koukleumen naar binnen
Niet alle planten zijn geschikt om in het najaar buiten te blijven staan. (Sub)tropische planten zijn van nature niet gewend aan kou. Bijvoorbeeld palmbomen, eucalyptus en kleine olijfbomen vallen hieronder. Verplaats deze daarom in de herfst naar binnen.

#4 Te snoeien of niet te snoeien
Laat hortensia’s die op oud hout bloeien in het najaar met rust. De uitgebloeide bloemen beschermen de plant tegen de vorst. Bovendien geeft het in de winter een prachtig beeld wanneer er sneeuw op de uitgebloeide bloemen blijft liggen.

#5 Het gras is altijd groener
Zorg goed voor het gazon in deze tijd. Doe dit door het gazon leeg te maken van bladeren. Wanneer deze blijven liggen, ontstaan er kale plekken in het gras. Maai het gras tot zo’n vijf centimeter hoogte. Als er dorre, kale plekken zijn ontstaan, zaai dan alvast nieuw graszaad in. Zo kan het gazon er voorlopig tegenaan en staat het er in het voorjaar weer mooi bij.

#6 Laat wat blad liggen
Het gazon is weer netjes, maar ruim niet alle bladeren op! Een deel kan op de bodem bij beplanting blijven liggen. De bladeren worden langzaam afgebroken en verrijken zo het bodemleven. Laat daarnaast een deel van de bladeren op een hoop liggen als schuilplaats voor egels en vogels. Je kunt eventueel ook een vogel- of egelhuisje plaatsen.

#7 Vijver
Schep bladeren en takjes met een netje uit de vijver. Span daarna een net over de vijver heen. Op deze manier valt er minder blad en ander tuinafval in het water. Dit scheelt een heleboel opruimwerk en de waterkwaliteit blijft goed.

#8 Paddenstoelen
Er hoeft niks gezaaid te worden om paddenstoelen in de tuin te krijgen. Deze groeien namelijk vanzelf. Verwijder geen vruchtlichamen, want deze hebben positieve effecten op de tuin. Het is een teken dat de tuin gezond is. Daarnaast breken ze organismen af, zoals bladeren, dood hout, dode beestjes en andere plantenresten. Dit is goed voor het bodemleven. Om de groei van paddenstoelen te bevorderen, kun je takken op de grond leggen. Laat bijvoorbeeld een gekapte boom liggen of laat de stronk staan. Na een tijdje zullen hier zwammen op verschijnen.

Er zijn echter een aantal soorten die minder wenselijk kunnen zijn. De heksenkring kan namelijk voor dorre plekken in het gazon zorgen. Daarentegen brengt de stinkzwam stankoverlast met zich mee.

Pas op! Neem geen hapje van de paddenstoelen, want van de vijfduizend soorten zijn er maar zo’n honderd eetbaar.

#9 Bloembollen
Narcissen, sneeuwklokjes en tulpen: bloembollen die in het voorjaar groeien, plant je vanaf september tot december. Dit kan het beste voor de eerste nachtvorst. Zorg voor een variatie in bloeitijd, zodat de bijen langer hebben te eten. Vind je het lastig om de juiste bloembollen te kiezen? Wij raden die van biologische bollenteler John Huibert aan.

Meer tips lees je in deze blogpost!