De rubriek Tuinverhalen neemt je mee op een ontdekkingsreis door de tuin van één van onze particuliere klanten. Verlies jezelf in de bijzondere ervaringen die onze opdrachtgevers beleven in hun buitenruimte. Daarnaast lees je meer over de gedachte achter het tuinontwerp. Laat je zintuigen prikkelen! Deze keer: de onlangs gerenoveerde buitenruimte van Nannette en Thorsten uit Emmen.

Complete make-over
Nannette en Thorsten wonen nu ongeveer anderhalf jaar in hun vrijstaand huis in Emmen. Het getrouwde stel wist al voordat ze de woning kochten, dat ze het huis én de tuin een complete make-over wilden geven. Voorheen woonden ze op een boerderij in dezelfde stad, maar de ruimte was hen te veel voor twee personen en zodoende werd het besluit genomen om kleiner te gaan wonen. Lees hoe ze van een levensgrote, nauwelijks gebruikte tuin zijn overgegaan naar een ruimtelijke, overzichtelijke buitenruimte waar ze zo vaak als het maar kan in vertoeven.

De start
Half juni is het project van start gegaan. “Eigenlijk is het nog niet klaar,” deelt Nannette. De voor- en achtertuin stonden beide op de planning om gerenoveerd te worden. “In principe hebben ze twee weken terug de voortuin afgerond. Er moet echter nog een deel van de beplanting in: ik was het niet eens met de plaats waar de schoenlappersplant stond.” Desondanks kan het stel al volop van het tuinperceel genieten. “De tuin is honderd procent in waarde gegroeid. Het huis is in 1980 gebouwd – en zo zag de tuin er ook uit.” Er stonden heel veel – zoals Nannette het zelf noemt – ‘gemeentestruikjes’. “Het was gewoon lelijk. Tuin- en landschapsontwerper Gienus Reurink had meteen al ideeën voor de tuin en begreep dat de buitenruimte totaal niet bij het huis paste.”

Wensen
Makkelijk in onderhoud, overzichtelijk, veel groen, duurzaam en een vijver: zo klonken de wensen van het echtpaar voor de nieuwe buitenruimte. “We wilden eerst helemaal geen gras, maar wel een vijver. Onze wens was om vanuit de woonkamer op water uit te kunnen kijken,” vertelt Nannette. Vanaf de eettafel kijk je meteen uit op de rechthoekige vijver. Omdat ze er al een zomer hadden meegemaakt voordat de tuinrenovatie begon, wisten ze goed hoe de zon gedurende de dag op hun tuin stond. “We hebben veel gefilosofeerd over wat we wilden doen met de tuin. We wisten waar we het terras wilden hebben, evenals de betegeling voor het buitengedeelte bij de slaapkamer. Uiteindelijk is er toch nog gras bijgekomen.” De buitenruimte heeft nu ook toevoegingen die de esthetiek verrijken. “De vier bomen en pergola’s vind ik erg decoratief: ze geven de tuin meer body en diepte. De klimplanten zullen ook helemaal om de zwarte stijgerbuizen van de pergola’s heen groeien.”

Genieten
“Een heerlijke groene oase, waar ik lekker kan genieten.” Zo omschrijft Nannette de gerenoveerde buitenruimte. “Zodra ik er tijd voor heb en het weer het toelaat, zit ik buiten,” zegt ze glimlachend. “Voorheen was dat niet zo. We hadden op de boerderij zo’n ruime tuin, het was gewoon te groot. Hier ga ik lekker onder de overkapping zitten en dan voel ik me geborgen. Mijn man miste het vergezicht van de boerderij wel, maar die is inmiddels ook met de tuin verzoend.” Ook beleven ze graag plezier aan de tuin met hun kinderen en kleinkinderen. “Zij vinden de tuin ook geweldig. Ons oudste kleinkind is net vier geworden en is gek van zwemmen. Zodra ze hier is, trekt ze haar badpak aan en springt ze in de vijver.”

Favoriete plekje
Nannette haar favoriete plekje is onder de overkapping. “Vanaf daar heb je mooi overzicht over de tuin. Het huis lijkt dan ook ontzettend groot, dan heb je een totaal ander beeld van het huis – dat vinden we echt prachtig.” Het echtpaar verwacht elk seizoen van de tuin te kunnen genieten. “Vorige week zat ik ook nog buiten onder de overkapping een boekje te lezen.” Nannette leest graag thrillers, maar ook magazines. “Onder de overkapping zit je lekker beschut en bovendien kun je lekker ontspannen op de loungeset. Ook hebben we er een haardje staan, dat veel warmte geeft. Zo kunnen we langer buiten blijven zitten.”

Duurzaam
Duurzaamheid speelt een grote rol in de levens van Nannette en Thorsten: “De aarde moet nog langer mee dan vandaag. Tijdens de verbouwing hebben we meteen zoveel mogelijk aan duurzaamheid gedaan. We hebben zonnepanelen, een warmtepomp en we rijden nu elektrisch. Daarnaast hebben we twee grote tonnen in de tuin staan, één aan elke kant van de schuur. Hiermee kunnen we in totaal zo’n vijfduizend liter regenwater opvangen, waarmee we de tuin kunnen besproeien.” Ook zijn de oude tegels uit de achtertuin hergebruikt voor het pad bij de voordeur.

Toekomstbeeld
Nannette is erg nieuwsgierig naar het uiteindelijke totaalplaatje van de tuin als deze in volwassenheid groeit. “Alle beplanting is nu nog erg klein. Ik ben erg benieuwd hoe het eruitziet als het allemaal opbloeit.” De schutting van de tuin bestaat uit een afwisseling tussen klimoppanelen en houten palen. “Dat vind ik ook erg decoratief. Tegen de palen zijn ook klimopplanten geplant, dus daar komt ook nog groen tussen.” Wanneer de tuin in de toekomst onderhoud vraagt, vindt ze het ook leuk om te tuinieren. “In de vorige tuin kon ik daar nog wel moedeloos van worden. Als ik daaraan begon, kon ik alleen maar denken aan hoeveel er nog moest gebeuren. Nu is het veel overzichtelijker.” Ook hoopt ze dat de vogeltjes terugkeren naar de tuin. “Het is heel onrustig geweest natuurlijk, tijdens de renovatie. Daarom zijn er nu niet zoveel vogels, maar dat komt wel weer.” Ze geeft aan dat het belangrijkste voor haar is dat ze kan genieten en groen om zich heen heeft. “We zijn heel erg blij met de tuin, en heel benieuwd naar het aanzicht van volgend jaar.”

Uitgelicht: Tuinverhalen #1 – Van postzegel naar ruimtelijke tuin