Met de herfstvakantie voor de deur biedt de natuur een schat aan mogelijkheden voor creatieve en leerzame activiteiten. Vooral voor kinderen is dit hét seizoen om naar buiten te gaan en allerlei soorten natuurlijke materialen te ontdekken. Dit zijn tien (leerzame) buitenactiviteiten voor kinderen tijdens de herfstvakantie.

1) Bladkunst
Ga met jouw kinderen naar buiten en zoek naar bladeren die ze mooi vinden. Kijk eenmaal thuis naar de verschillende vormen, kleuren en formaten van het gebladerte.  Eventueel kun je nog uitleg geven over de nerven: deze zorgen ervoor dat er water en voedsel in de bladeren opgenomen wordt. Doe vervolgens wat milieuvriendelijke verf op een bordje en laat jouw koters de bladeren besmeren met verf. Deze kunnen ze op een stuk papier drukken. De nerven zorgen ervoor dat de afdruk goed op het papier terechtkomt.

2) Pompoen uithollen
Het is bijna Halloween! Hoewel we dit in Nederland nauwelijks vieren, is het wel leuk om aan de slag te gaan met een pompoen. Laat kinderen een pompoen uithollen om er vervolgens enge gezichtjes in te snijden. Zet er een kaarsje in voor een spookachtig effect. Houden jouw koters niet van Halloween of vinden ze zo’n gezichtje eng? Ze kunnen er ook voor kiezen om andere vormen uit te snijden, zoals een hartje.

3) Vogelvoer maken
Wie wil er nou geen vogelrijke tuin? Ook kinderen kunnen hier erg enthousiast van worden! Stel daarom samen met jouw kleintjes vogelvoer samen, door bijvoorbeeld bessen, ongezouten noten en pinda’s in een vogelvoederhuisje te doen. Of maak eens een vetbol, een kliederwerkje waar kotertjes ongetwijfeld veel plezier uithalen. Wanneer de vogels op het voedsel afkomen, kun je deze met z’n allen van achter het raam spotten.

4) Insecten zoeken
Deze is misschien voor de durfallen, maar het kan wel heel erg leuk én leerzaam zijn. Moedig kinderen aan om insecten te zoeken en zoveel mogelijk verschillende soorten te vinden. Spot mieren, pissebedden, spinnen, zilvervisjes, motten en soms zelfs juffers en vlinders.

5) Planten van voorjaarsbollen
Heeft jouw tuin nog een make-over nodig voor het voorjaar? Laat jouw kinderen hierbij helpen! Zo kunnen ze leren hoe een bol wordt geplant en wat deze vervolgens nodig heeft om te groeien. Bij te weinig plek in de tuin kun je de bollen ook planten in potten. Vanaf het moment van poten kunnen de kinderen niet wachten tot de plantjes groeien!

6) Bladspringen
Dit is een klassieker en hij blijft leuk! Hark gevallen bladeren bij elkaar op een grote hoop of laat de kinderen dit zelf doen. Hier kunnen ze vervolgens in springen! Plezier gegarandeerd.

7) Jeu de Boules 
Verzamel kastanjes en dennenappels en speel een potje Jeu de Boules met de kids! Eén van de kastanjes gebruik je als het kleine balletje in het spel; het but of cochonnet. De dennenappels zet je in als de stalen ballen (de boules). Eén van de leukste buitenactiviteiten voor de herfstvakantie wat ons betreft, omdat het leuk is voor jong én oud!

8) Spinnenweb
Deze activiteit behoort ook tot de klassiekers en blijft leuk: raap buiten een kastanje van de grond en steek hier in een rondje zes of acht satéprikkers in. Gebruik vervolgens een garen naar keuze en wikkel deze zigzaggend, van binnen naar buiten om de prikkers heen. Deze handeling heeft ongetwijfeld succes bij kinderen!

9) Herfstspeurtocht
Deze activiteit is niet alleen erg leuk om uit te voeren; kinderen leren op deze manier concreet hoe de herfst eruitziet. Stel een lijstje op met typische herfstmaterialen die je buiten tegenkomt. Voorbeelden hiervan zijn kastanjes, geel- of roodgekleurde bladeren, eikels, beukennootjes, paddenstoelen, dennenappels, etc. Vervolgens is het de taak aan de kinderen om alle punten op het lijstje te verzamelen. Maak er eventueel een wedstrijdje van om de kinderen nog enthousiaster te maken én neem een rugzakje mee gevuld met verantwoorde tussendoortjes.

10) Bootje varen
Dit knutselwerkje is misschien wel het meest experimentele van alle buitenactiviteiten voor de herfstvakantie! Laat de kinderen zelf nadenken over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat een zelfgemaakt bootje blijft drijven in het water. Dit kan met bijvoorbeeld een lege shampoofles of een leeg melkpak, maar ook met verzamelde takjes uit het bos die bij elkaar gebundeld worden. De boot kan vervolgens helemaal naar wens versierd worden. Tot slot vindt er natuurlijk de grote test plaats: kan het bootje varen, valt hij om of zinkt-ie? Een experiment waar kinderen ongetwijfeld plezier van beleven.

Uitgelicht: Natuuractiviteiten in de herfstvakantie