De winter staat bijna voor de deur! Veel mensen maken in de herfst hun tuin winterklaar. Misschien doe jij dit ieder jaar of misschien heb je het nog nooit gedaan. In deze blogpost geven we je tien tips om je tuin winterklaar te maken. Van sommige adviezen heb je wellicht nog niet eerder gehoord!

1) Hergebruik afgevallen blad
Hark jij alle bladeren in je tuin netjes bij elkaar als jij jouw tuin winterklaar maakt? Dit kun je beter niet doen! Afgevallen bladeren vormen een natuurlijke mulchlaag voor je beplanting. Er zitten veel voedingsstoffen in, die goed zijn voor de bodem. Dus in plaats van de bladeren je tuin uit te werken, kun je deze beter tussen je planten harken. Schimmels, bacteriën en kleine diertjes zorgen ervoor dat ze worden afgebroken en in de grond terechtkomen. Let wel: dit geldt alleen voor het blad van inheemse beplanting, zoals de bosanemoon of boerenkrokus. Ander materiaal kunnen de organismen niet verteren.

2) Laat uitgebloeide bloemen staan
Deze tip heb je misschien wél eerder voorbij zien komen: uitgebloeide bloemen zijn perfect om in de winter te laten staan. De verwelkte bloesem beschermt de nieuwe knop tegen de vorst. Daarnaast hebben vogels en insecten ook baat bij verschrompelde knoppen: de vogels zijn dol op de zaden en voor veel insecten bieden de planten een fijn beschut plekje om te overwinteren.

3) Snoei wat gesnoeid moet worden
Snoei verwelkte bloemen dus vooral niet, maar wanneer het op je bomen en heesters aankomt, kun je dit beter wél doen. Snoeien helpt de grootte van de planten te beheersen: een plant kan wild en groot groeien. Wanneer je snoeit, beheers je de grootte. Daarnaast stimuleert snoeien nieuwe groei, draagt het bij aan het behouden van een mooie vorm en bevordert de algemene gezondheid van de plant, wanneer je bijvoorbeeld dode of beschadigde delen wegsnoeit.

4) Laat fruit liggen of hangen
Vogels en insecten zijn dolblij met het fruit wat nog aan jouw bomen hangt of op de grond is gevallen. Laat het daarom lekker liggen of hangen! Ook besjes die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn, maken een prima lekkernij voor gevleugelde vriendjes.

5) Maai het gras niet te kort
Gras groeit niet bij een bodemtemperatuur onder de 5°C. Om moesgroei en vorstschade te voorkomen, maai je de laatste maaibeurten liever wat langer. Hou ongeveer vijf centimeter aan: dit is lang genoeg tegen de winterse kou, maar kort genoeg om ervoor te zorgen dat het gras niet wordt platgedrukt door een laag sneeuw.

6) Plant bloembollen voor het voorjaar
Het planten van bloembollen hangt af van hun bloeiperiode. Voor bloemen die in het voorjaar bloeien, zoals krokussen en narcissen, is het ideaal om ze in het najaar te planten, vóór de eerste nachtvorst. Deze bloembollen hebben vorst nodig om tot bloei te komen. Andere bollen kunnen juist níet goed tegen de vorst, zoals dahlia’s en begonia’s. Plan je bloembollenplanting zorgvuldig voor een kleurrijke en bloeiende tuin op het juiste moment en let dus goed op of de bollen die je plant, wel voorjaarsbollen zijn.

7) Maak de nestkastjes schoon
Het broedseizoen is voorbij en tijdens koude winternachten gebruiken vogels graag een nestkastje om te overnachten. Maak ze daarom schoon voor de vorst begint. Dit doe je simpelweg door de resten uit het vogelhuisje te halen om deze vervolgens even goed te borstelen met water. Laat het kastje drogen voordat je hem weer ophangt.

8) Maak een egelhuis
Hoe leuk zou het zijn om een egel te hebben die in je tuin overwintert? Egels gaan in winterslaap en hiervoor zoeken ze een veilig en beschut plekje op. Maak daarom een egelhuisje om deze dieren in jouw tuin te verwelkomen deze winter. Dit kan erg simpel: zaag uit bijvoorbeeld een houten kistje een deuropening. Voor extra veiligheid, kun je ervoor kiezen een gangetje te maken en deze aan de opening te bevestigen. Maak de bovenkant van het huisje waterdicht met behulp van een dikke laag bladeren of takken. Leg ook wat oude bladeren in het huisje neer, zodat het stekeldiertje hier lekker op kan slapen.

9) Bescherm vorstgevoelige planten
Heb je exotische planten in je tuin staan? Deze kunnen waarschijnlijk niet zo goed tegen koud weer. Daarom is het belangrijk om deze flora te beschermen, voordat de vorst begint. Je kunt ze verplaatsen naar een warmere plek in je buitenruimte, waar de zon bijvoorbeeld meer schijnt. Echter zal dit niet altijd genoeg zijn. Je kunt de beplanting dan ook inpakken, met bijvoorbeeld een vliesdoek. Tot slot kun je de grond bedekken met een isolerend materiaal, zoals bladeren of een andere mulchlaag.

10) Maak van al je afval een rommelplekje
In een vorige blogpost benadrukten we al dat het handig is om een speciale plek in je tuin te hebben waar je al je afval kunt verzamelen. Maar zo’n plek biedt niet alleen ruimte voor afval; het heeft ook diverse andere voordelen. Hier kun je bijvoorbeeld je eigen composthoop starten: het tuinafval composteert rustig gedurende de winter en de warmte die hierbij vrijkomt, zorgt voor een comfortabele schuilplek waar dieren kunnen overwinteren.

Nu je tuin winterklaar is gemaakt met deze tien tips, ben je niet alleen voorbereid op de koude maanden: je draagt ook bij aan het behoud van de natuurlijke balans in je buitenruimte. Zo kun jij ook in de winter genieten van een levendige, waardevolle buitenruimte.

We zien graag hoe jij jouw buitenruimte winterklaar maakt. Deel jouw tuin op Facebook en tag ons in het bericht!