Helende omgeving

Door het belang van mentaal welzijn en gezondheid te erkennen, zijn helende buitenruimtes essentieel om te voorzien in de behoefte aan ontspanning, rust en verbinding met de natuur. Deze ruimtes spelen een waardevolle rol bij het ondersteunen van de gezondheid en het welzijn van individuen, gemeenschappen en de samenleving als geheel. Helende omgevingen integreren natuurlijke elementen zoals daglicht, uitzicht op groen, en natuurlijke materialen. Dit helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Waarde gedreven zorgplekken

Net als bij Snoek Puur Groen wordt ook vanuit de zorg gekeken naar de waarde van verschillende elementen. Waarde gedreven zorg betekent dat zorg voor de patiënt georganiseerd is op basis van de behoeften en voorkeuren van de patiënt zelf en daarom om de individuele patiënt georganiseerd wordt. Door het belang van mentaal welzijn en gezondheid te erkennen, zijn helende buitenruimtes essentieel om te voorzien in de behoefte aan ontspanning, rust en verbinding met de natuur.

Transformatie in de zorgsector

Helende werkplekken kunnen het welzijn van werknemers bevorderen en de productiviteit verhogen. Een omgeving die is ontworpen om de behoeften van zowel patiënten als zorgverleners te ondersteunen, kan leiden tot efficiëntere en effectievere zorgverlening. Niet alleen patiënten, maar ook hun families worden beïnvloed door de omgeving in zorginstellingen. Een helende omgeving kan een gevoel van geruststelling en comfort bieden aan familieleden en hen beter in staat stellen om te zorgen voor hun dierbaren.

Toegankelijkheid en veiligheid

Herkenbare toegankelijkheid in de zorg draagt bij aan een positieve ervaring voor patiënten en bezoekers, vermindert stress en frustratie en helpt bij het soepel laten verlopen van de dagelijkse activiteiten in de zorginstelling. Het creëren van een helende omgeving weerspiegelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zorginstellingen om de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap te bevorderen. Bij een zorginstelling is het van belang dat de buitengrenzen goed in beeld worden gebracht maar de bewoner moet vanuit het gebouw de ruimte en openheid kunnen ervaren.

Groene interventie

Ontwerpen, testen, implementeren en evalueren. Vanuit de aanvraag wordt goed gekeken naar de behoeftes. Alle betrokken afdelingen van de zorg worden meegenomen in het ontwerpproces. Van tevoren moet er zorg worden gedragen voor een goede borging in het programma; Buiten als onderdeel van de zorg! In de praktijk ziet dit er zo uit

Wetenschappelijk onderzoek

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van groene omgeving op de gezondheid. We vertellen er graag meer over,  zie de drie links hieronder:

Onderzoeker Jolanda Maas, “een groen woonomgeving is gezond’

Groene gezonde ziekenhuizen

Groen voor zorg: toepassingen voor patiënten en zorgprofessionals’

Snoek maakt buiten waardevol