Cleanwater
ClimatAction
DecentWorkEconomicGrowth

Welkom bij GreenField: Het Werklandschap van de toekomst 

Ontdek de bruisende wereld van duurzaamheid en circulaire economie op GreenField, een inspirerende plek waar innovatie en natuur samenkomen.

Een circulaire speeltuin

Op het GreenField sta je aan de basis van de circulaire economie. Letterlijk en figuurlijk. Je voelt, ruikt en proeft wat we belangrijk vinden: duurzaamheid, hergebruik, afvalvermindering en recycling. Respect voor de aarde, voor mensen en de natuur. GreenField is de circulaire ‘speeltuin’ van Vepa, the furniture factory in Emmen. Een plek waar je groot kan denken en klein kan beginnen. Waar geëxperimenteerd wordt met vergeten grondstoffen. Waar je creatief wordt van afval. Waar bijen, vlinders, vogels en bloemen je blij maken en waar je gezond voedsel kunt verbouwen. Dit is de toekomst.

GreenField is ontworpen en gerealiseerd door Snoek Puur Groen in nauwe samenwerking met Vepa. Het is een fantastisch voorbeeld van ‘Werklandschappen van de Toekomst’.

GreenField komt in aanmerking voor NL Greenlabel, daar wordt momenteel aan gewerkt.

“In het GreenField leer je hoe gezond groen is, ontdek je wat de waarde van de natuur is en ervaar je wat circulair nu eigenlijk betekent. “

 

Experimenten met vergeten grondstoffen

Wist je dat elk vlasbloemetje maar één dag bloeit? Zo’n prachtig blauw veld van bloeiend vlas zie je hier dan ook alleen in juni. We experimenteren in het GreenField met de verbouw van grassen, vlas, hennep en lisdodde. Planten die vroeger veel werden gebruikt voor onder andere textielproducten. ‘Vergeten’ grondstoffen, die we nu al heel goed kunnen verwerken in meubels. Ze maken hun comeback, als basis voor items met een vintage-uitstraling. Goed voor het milieu en voordelig te produceren.

Afval is waardevol

Afval is geen afval: het is een kans om nieuwe dingen te creëren. In onze fabriek verzamelen we alles wat bij de productie overblijft in containers. Houten en metalen onderdelen, waar creatieve mensen mee aan de slag gaan. In het GreenField zie je er een paar voorbeelden van. Werkpro (link) maakte een handige brug van afvalstaal en afvalhout. Houten pallets werden opgevuld met allerlei ‘gevonden voorwerpen’ en voilà: een insectenhotel. Snoek Puur Groen plaatste in tuinen in de buurt unieke tuinafscheidingen, gemaakt van afvalstaal uit de Vepa fabriek. Circulariteit alom!

Een oase voor bestuivers

GreenField is met al haar bloemen en planten een echt bijenwalhalla. Geen wonder dat de Bijenstichting hier graag een aantal van haar bijenkasten plaatste. Bijen zijn van cruciaal belang voor de mens. Voor praktisch onze hele voedselvoorziening zijn we aangewezen op deze bestuivers. Maar het aantal bijen loopt heel hard achteruit: de afgelopen 30 jaar is de bijenpopulatie gehalveerd! Gelukkig kunnen we in het GreenField de bij een beetje helpen. We hebben een bij-vriendelijk bloemenmengsel ingezaaid met goede drachtplanten voor zowel de honing, als de wilde bij.

Holiday Inn-sect

Lieveheersbeestjes, oorwurmen, vlinders, torretjes, bijen en vliegen. Ze zijn allemaal te vinden in de insectenhotels. Niet omdat ze er even lekker tussenuit willen; een schuilpIek als dit is voor veel kleine kriebelbeestjes pure noodzaak. Veel insecten worden bedreigd door gif en ziektes en kunnen in moderne tuinen nauwelijks nog een lekker rommelplekje vinden om te nestelen. Deze hotels zijn gemaakt van oude pallets en gevonden materialen. Hier komen zij toe aan hun belangrijke levensvervulling: bloemen bestuiven, ongedierte bestrijden en als voedsel dienen voor vogels en kleine dieren.

Veelzijdig veel diversiteit

Met het GreenField willen we bijdragen aan de biodiversiteit. Zeg maar, de veelzijdigheid van het Ieven: de soorten die er zijn en de verschillende rollen die ze hebben. Biodiversiteit is van onschatbare waarde en zegt veel over de gezondheid van onze planeet. Op kleine schaal kan iedereen helpen om de biodiversiteit te bevorderen. Door gebruik te maken van ruig natuurlijk gras maar ook bijvoorbeeld door de buitenranden van het veld in te zaaien met akkerbloemen en bijenmengsels met als doel het leefgebied voor bijen en vlinders te vergroten en te verbeteren.

“Hier groeien de grondstoffen voor nieuwe ideeën over duurzame materialen en circulaire meubelontwerpen”

 

Vogellokkers

Met gestapelde boomstammen, takken en ander natuurlijk ‘afval’ creëren we uitnodigende plekjes voor vogels om te nestelen. Speciaal voor hen geplante vogelbosjes van appelbes, krent en sleedoorn zorgen voor een lekker hapje. Watersnippen, patrijzen, rietzangers en zelfs de zeldzame zwarte roodstaart en bonte vliegenvanger: ze worden hier gespot. Vanuit de vogelkijkhut, natuurlijk gemaakt van afvalhout, kun je de vogels ongestoord bewonderen.

Broeden met uitzicht

Op gepaste afstand van het levendige GreenField, plaatsten we een valken-nestkast. Lekker hoog in een paal, want de torenvalk houdt van weids uitzicht. Elk jaar broedt hier een koppel valken, met als mooie bijkomstigheid dat zij ervoor zorgen dat de moestuin geen muis-tuin wordt. Hoe -ie dat doet? Door te ‘bidden’. Dan hangt hij stil in de lucht en kijkt naar beneden. Wanneer hij een prooi ziet, maakt hij met hoge snelheid een duikvlucht naar beneden. Vlak boven de grond spreidt de vogel zijn vleugels en zijn staart, waarna hij zijn prooi pakt met zijn scherpe klauwen.

De Wadi nat en schoon

Voor de natuurlijke afwatering van het terrein hebben we een Wadi (Arabisch voor dal) aangelegd met aanvoer van regenwater uit de verhoogde delen van het gebied en het dak van de fabriek. Een Wadi helpt verdroging van de bodem tegen te gaan en dat is belangrijk voor alles wat hier groeit en bloeit. De moestuin heeft bijvoorbeeld veel baat bij de Wadi. Het systeem vormt een buffer als er veel regen valt en zorgt door de natuurlijke filterlagen dat het water wordt gezuiverd.

Uit de hoogte

Als je menu bestaat uit muizen en kikkers en je woont op een plek waar die zich heel goed kunnen verschuilen, dan moet je slim zijn. Roofvogels zijn heel slim: ze zoeken altijd een hoog punt op in het veld: een afgebroken boomstam of een oude telefoonpaal. Om die prachtige vogels een beetje te helpen hebben we, op het hoogste punt van het GreenField, een paar uitkijkpalen voor ze geplaatst. Bijkomend voordeel: terwijl zij speuren naar hun lunch, kunnen wij ze rustig bespioneren.

Circle of life

Groenafval uit het GreenField komt op de composthoop. Door het composteren van het groenafval helpen we de afvalberg te verkleinen en wordt de energie bespaard die anders nodig was om afval te verbranden of af te breken. De compost die overblijft gebruiken we als natuurlijke bemesting voor de moestuin. Zo ontstaat een mooie kringloop: de moestuin voedt zichzelf.

Ontmoeten in het groen

In het GreenField is natuurlijk ook plek ingeruimd voor medewerkers en bezoekers. Plek genoeg voor een heerlijke lunch, picknick of om even een kop koffie te drinken met collega’s. Er zijn allerlei natuurlijke zitplaatsen en je kunt gebruik maken van de loungebanken, gemaakt van afvalhout en pallets. En wat dacht je van een dagje werken of een vergadering in het veld? Bijvoorbeeld in één van de ‘Open Space’ offices of in het amfitheater waar je ook perfecte presentaties kunt geven. De frisse lucht en groene omgeving zorgen bij elke meeting voor ontspanning, inspiratie en nieuwe energie.

Voedselbanktuin: Delen met de Gemeenschap

Aardappelen, sla, boerenkool, bieten, prei, boontjes, courgette… Op één hectare grond groeit alles wat het seizoen te bieden heeft. Supergezond en puur van Drentse bodem. Van de oogst uit de moestuin genieten heel wat gezinnen. Alle geoogste groenten en kruiden gaan namelijk naar de Voedselbank Zuidoost Drenthe. We proberen door slim te tuinieren elk jaar meer te oogsten, maar het weer speelt natuurlijk een grote rol in het succes van de Voedselbanktuin. Toch hebben we dat redelijk onder controle. De natuurlijke glooiing van het terrein zorgt voor een eveneens natuurlijke afwatering. Daarnaast geeft de Wadi volop mogelijkheden om water te bergen in periodes met droogte.

Educatie voor duurzame toekomst

De Voedselbanktuin is volledig ecologisch. Dat zit hem onder meer in de milieuvriendelijke manier van grond bewerken, bemesten en onkruid bestrijden. Dat wordt trouwens gedaan door een grote groep vrijwilligers. Ook klanten van de Voedselbank helpen in de moestuin mee met het verzorgen en oogsten van de gewassen, die daarna op hun eigen bord belanden.

GreenFields for kids

Educatief voor de jeugd met GreenField for kids. Om duurzaamheid ook voor de jeugd nog begrijpelijker te maken hebben we speciaal voor het basisonderwijs een lesprogramma gemaakt. Leerlingen komen naar het GreenField om zich te verbazen over wat er groeit en bloeit én wat je daar allemaal mee kunt doen en maken. Met leuke opdrachten worden zij zich bewust van, best ingewikkelde maar héél belangrijke, zaken als afvalverwerking, biodiversiteit en circulariteit. Een geweldige ervaring!

Kwak het in de bak

Zwerfafval is de pest voor natuur, mens en dier. Het vervuilt de bodem en het water, en dieren raken gewond of sterven als zij zwerfafval opeten of erin verstrikt raken. Los daarvan: afval hóórt niet op straat of in de natuur. Het is vies, lelijk en het trekt ongedierte aan. Jaarlijks kost het opruimen van zwerfafval miljoenen euro’s. Het afval dat in het GreenField terecht komt, verzamelen we regelmatig en gooien we in deze bak.

Voedselbos: Een duurzame voedselbron

Heb jij ooit al eens kennisgemaakt met een Voedselbos? We hebben er één gemaakt in het GreenField. Het is ontworpen om voor een duurzame voedselproductie te zorgen. De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is echt heel hoog. En dat geldt ook voor de productiviteit ervan. Dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Anders dan in de landbouw wordt er in ons voedselbos niet met een enkele laag, de akker, gewerkt maar ook met de lagen daarboven. Het mooiste is: het voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Niet alle plantensoorten hoeven trouwens voor ons als mens eetbaar te zijn. Ook soorten die bijvoorbeeld bestuivende insecten of plaag-bestrijdende vogels aantrekken krijgen er hun plek.

Lekker en gezond

De boom- en fruitgaard in het GreenField is aangelegd door de vrijwilligers en onderdeel van de voedseltuin. Er zijn verschillende soorten bomen en fruitstruiken geplant.

Boomgaarden komen in Drenthe van oudsher veel voor, vele boerderijen hadden in het verleden een eigen boomgaard voor het kweken van fruit zoals appels, peren en zelfs walnoten. Wanneer de boomgaard in bloei staat in het vroege voorjaar, biedt dit een prachtige aanblik. Voor het bestuiven van boomgaarden worden de bijen gebruikt waarvan de bijenkasten op het GreenField staan.

In het middelpunt van het theater

Het kan echt op het GreenField: ’Optreden in een echt amfitheater’. Tenminste, dat hebben we ervan gemaakt. Glooiende ronde hellingen refereren naar een oeroud landschap maar bieden tegelijk de geborgenheid van sfeer en samenzijn in een unieke omgeving. Zie jij het voor je? Een presentatie of workshop in de buitenlucht, een muziekoptreden of zelfs bijzondere themadagen? Het kan hier! In deze fraai vormgegeven natuurlijke arena.

Gluren bij de buren

De vogelkijkhut is een met verschillende kijkopeningen voorziene observatiegelegenheid in het veld. Je kan er ook bij slecht weer gebruik van maken. Hij is geplaatst aan de randen van het GreenField en in de buurt van het water in de Wadi waar veel vogels zich verzamelen. Vanuit de vogelkijkhut kun je de natuur van dichtbij of via verrekijkers bekijken zonder de fauna te verstoren. Je hebt perfect zicht op de diverse geplante bloemen en kruiden die een lekkernij zijn voor dieren. Voor vogels zijn er vogelvriendelijke struiken en bosjes met volop voedsel op de kaart.

Puinmuur

Wat te doen met een puinmuur, zal menigeen zich afvragen. Heel veel! De meeste diersoorten op aarde zijn insecten en die populaties staan onder druk. 40% van alle insectensoorten wordt met uitsterven bedreigd. De hoeveelheid insecten neemt drastisch af: de biomassa van vliegende insecten zijn de laatste decennia met meer dan 70% afgenomen. Insecten zijn belangrijk. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans. Door in het GreenField op diverse plekken puinmuurtjes aan te leggen met een grote diversiteit en beschutting, trekken we juist veel insecten aan. De puinmuur is er daarom voor meer biodiversiteit.

Biobased Hemp

Wist je dat de biobased Hemp stoelenserie volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar is? Vepa heeft niet voor niets de prijs gekregen voor de unieke Hemp stoelenserie. De hennepkuip van deze stoel is verkozen tot het best hernieuwbare materiaal ter wereld. Dat betekent ook dat elke stoel na gebruik, hergebruik en nog een keer hergebruik gewoon weer terug kan. Dan maken we er weer een nieuwe van. En lukt dat niet? Composteer ‘m dan gewoon in je tuin.

Laat je verrassen

Grote delen van het GreenField Iaten we helemaal over aan de natuur. En dan kunnen er mooie dingen gebeuren! Hier en daar zie je spontaan wilgen en berken opkomen. Ook groeien er bijzondere en geneeskrachtige kruiden en bloemen, zoals de guldenroede (reinigende werking), smeerwortel (helend bij kneuzingen) en moerasandoorn (wondontsmetting). Deze delen van de tuin worden niet gemaaid zodat ze ook in de winter een schuilplaats bieden aan vogels, insecten en hazen.

Duizenden jaren oud

De oorsprong van dit gebied noemen we ook wel ‘Het Drents Plateau’, een gebied dat voornamelijk gelegen is in Drenthe, met uitlopers in Groningen en Friesland. Het is opgebouwd uit keileem, dat is afgezet in de voorlaatste ijstijd. Je treft dat in vrijwel de gehele ondergrond van het GreenField terug. Hierboven ligt op veel plaatsen een laag dekzand uit de Iaatste ijstijd en lokaal veen. Het reliëf is vooral gevormd door het landijs in de voorlaatste ijstijd. Op veel plekken liet het ijs langwerpige rechte ruggen in het landschap achter; het duidelijkste voorbeeld hiervan is de Hondsrug in het noordoosten van Drenthe.

Meer informatie over Vepa en GreenField kun je hier vinden: https://vepa.nl/duurzaamheid/GreenField/

Galerij van dit artikel

Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst
Vepa Emmen, werklandschap van de toekomst