ClimatAction
GoodHealth
LofeOnLand
SustainableCities

De wens van deze opdrachtgever? Een praktische buitenruimte met veel bloeiende planten! Snoek Puur Groen realiseerde dit onder andere door de bestaande paden breder te maken, extra zitplekken te creëren en de terrassen te verruimen. Daarnaast is er in het tuinontwerp rekening gehouden met duurzaamheid, klimaatadaptie, circulariteit en biodiversiteit.

Bestaand souterrain
De tuin van deze opdrachtgever bestaat uit een bestaand souterrain. Vanuit het laagste punt is de tuin etagegewijs opgebouwd tot de maaiveldhoogte van het gazon. De oude spoorbielzen uit de bestaande buitenruimte zijn vervangen door steenschotten. Dit restproduct van de steenfabriek vangt het hoogteverschil weer op.

Hergebruik van tegels
In het bestaande souterrain lagen stoeptegels. Deze zijn omgekeerd gelegd weer hergebruikt. Omdat ze lang in het zandbed hebben gelegen, hebben deze tegels een prachtige uitstraling gekregen. Vervolgens zijn de tegels gecombineerd met gebakken klinkers. Samen passen ze heel goed in de sfeer van de nieuwe tuin. Ook zijn gebakken klinkers duurzaam geproduceerd en bevatten natuurlijke kleurstoffen. Zo blijft de tint lang mooi en heeft deze opdrachtgever nog jarenlang plezier van de nieuwe tuin. Het voordeel van gebakken klinkers is namelijk dat ze niet verkleuren in tegenstelling tot betonklinkers.

Bij- en vlindervriendelijk
Niet alleen voor de bewoners van deze tuin is het een heerlijke plek om te genieten. Er is namelijk  ook veel ruimte voor hommels, bijen en vlinders. Er zijn zelfs speciale planten toegevoegd voor de wilde bij, zoals beemdkroon en wilde marjolein. Verder heeft de border een naturalistisch karakter. Dat is terug te zien in de toegepaste siergrassen. Bij één van de terrassen is er een kleine waterpartij aangebracht. Deze trekt amfibieën en libellen aan en maakt de biodiversiteit compleet.

Minder wateroverlast
Een regenton vangt een deel van het regenwater van het dak. Het verzamelde regenwater kan opnieuw worden gebruikt tijdens droge perioden. Omdat het vooral een groene tuin is, zal het meeste regenwater op een natuurlijke manier in de grond infiltreren.

Gienus van Snoek Puur Groen ontwierp deze tuin. Lees hier zijn werkwijze. Hij denkt onder andere na over een stortbui tijdens het ontwerpen.

 

 

Reactie van de klant

“Wij waren op zoek naar een hoveniersbedrijf dat onze verdiepte tuin met veel spoorbielzen opnieuw zou kunnen aanleggen, aangezien deze bielzen verrot en verzakt waren. Hiervoor was een professionele en technische aanpak nodig om de hoogteverschillen met andere materialen weer op te bouwen. Daarbij wilden we graag een natuurlijke tuin met veel biodiversiteit. De opzet van deze tuin is niet veel veranderd, maar Snoek Puur Groen heeft hier wel veel werk verzet en met een mooi resultaat.”

Galerij van dit artikel