Voor een heerlijke vakantie hoef je niet ver weg: het vakantiegevoel kun je perfect creëren in je eigen tuin. Wij geven je vijf tips om heerlijk op vakantie te gaan in je eigen tuin.

Lok jezelf naar buiten met een prachtige tuin
Thuis heb je al snel de neiging om in je vaste ritme te blijven: je ontbijt aan de keukentafel, doet de was en gaat nog even achter de computer zitten. Voor je het weet, zit je alsnog de hele dag binnen. Om jezelf naar buiten te lokken, is het belangrijk om een plek te hebben die je aantrekt om naar buiten te gaan.

Niet alleen de inrichting van de tuin, maar ook alle planten en bloemen, het meubilair en de accessoires kunnen helpen om de tuin aantrekkelijk te maken. Hieronder vind je enkele tips om je tuin zo gezellig mogelijk te maken!

1. Ruim je tuin op
In de eerste plaats wil je ervoor zorgen dat de tuin je goed laat voelen. Wanneer je buiten gaat zitten en er overal rommel ligt, is dat gewoonweg minder aantrekkelijk. Je zal daardoor misschien de neiging krijgen om aan de slag te gaan, terwijl het juist de bedoeling is dat je buiten lekker tot rust komt tijdens je vakantie!

Zorg er daarom voor dat je tuin klaar is voor je vakantie. Probeer zoveel mogelijk in de periode voor je vakantie alvast de rommel op te ruimen, het gras te maaien en het onkruid te wieden. Ga bijvoorbeeld elk weekend even een middagje aan de slag, trek ’s avonds na het eten nog even naar buiten, of laat het onderhoud simpelweg door ons uitvoeren. Een opgeruimde tuin laat je straks tijdens je vakantie pas écht ontspannen.

2. Groen, groener, groenst
Als de tuin eenmaal is opgeruimd, kun je beginnen aan de aankleding. Wanneer je er het geld en de tijd voor hebt, kun je het hele ontwerp van je tuin aanpassen, maar ook je bestaande tuin is goed en eenvoudig op te vrolijken voor de vakantie. Haal wat nieuwe planten in huis en zet ze mooi neer in de tuin of haal wat tegels eruit om meer plek te maken voor groen.

Met de juiste planten kun je jouw bestaande tuin gelijk een heel ander uiterlijk geven. Kleurrijke bloemen fleuren de tuin helemaal op en nodigen je direct uit om naar buiten te gaan. Ook kun je voor planten en bloemen kiezen die vlinders en bijen aantrekken, zodat je straks heerlijk kunt genieten van de geluiden van de natuur. Of wat dacht je ervan om wat lavendel te planten in de tuin? Zo waan je jezelf gelijk in de Provence!

3. Zorg voor het ultieme comfort
De tuin is mooi aangekleed met bloemen, planten en misschien zelfs een boom of twee (perfect om schaduw te creëren op hete dagen!). Tijd om een plek te creëren in de tuin waar je heerlijk kunt neerstrijken tijdens je vakantie.

Maak je terras mooi met een tuintafel en -stoelen of zet een aantrekkelijke hoekbank langs het gazon. Kies voor tuinmeubilair waar je echt op kunt ontspannen, dus ga bijvoorbeeld voor een gezellige loungeset met kussens of kies een comfortabel ligbed.

Ga voor het ultieme vakantiegevoel en de perfecte ontspanning en haal een hangmat in huis. Deze kun je tussen twee bomen hangen, aan de palen van de overkapping of de standaards die je bij de hangmat kunt kopen. De laatste optie zorgt er ook nog eens voor dat je de hangmat kunt verplaatsen. Hierdoor kun je de hele dag in de zon blijven zitten of zoek je juist de schaduw op als je even genoeg zon hebt gehad. In plaats van een hangmat kun je er ook voor kiezen om een hangstoel te kopen; een comfortabele plek om te relaxen, zonder veel ruimte in te nemen!

4. Haal er verkoeling bij
Op warme dagen wil je niet constant in de volle zon blijven zitten, dus zorg ervoor dat je verkoeling hebt in de tuin. Probeer een plek in de tuin te maken waar je de schaduw kunt opzoeken, door bijvoorbeeld een overkapping te plaatsen of een parasol neer te zetten. Bomen kunnen hier natuurlijk ook goed bij helpen. Verder helpt een grasveldje in de tuin voor verkoeling. Stenen houden de hitte juist vast.

De ultieme verkoeling krijg je natuurlijk in een zwemvijver! Als je er de plek voor hebt, is een zwemvijver in je tuin natuurlijk heerlijk. Je kunt ’s ochtends baantjes trekken en later op de dag op het water dobberen op een luchtbed terwijl je van de zon geniet. Een zwemvijver in de tuin is echter niet voor iedereen weggelegd. Maar je kunt natuurlijk ook een opblaasbaar bad aanschaffen, die je aan het einde van de zomer weer makkelijk opbergt. Of ga voor een hottub in plaats van een zwemvijver.

Uitgelicht | Zwemvijver aanleggen: stappenplan

5. Maar zorg ook voor verwarming
Wanneer het ’s avonds begint af te koelen,  kun je snel de neiging krijgen om de warmte binnenshuis op te gaan zoeken. Zorg er daarom voor dat je ook iets hebt dat je in de frissere uurtjes buiten kan houden. Een knus dekentje om je heen slaan is natuurlijk heerlijk, maar wat dacht je van een buitenhaard of een vuurkorf? Deze kun je perfect aansteken wanneer het wat kouder wordt, waarna je kunt genieten van de kalmerende vlammen waarboven je marshmallows roostert.

In plaats van een haard of vuurkorf kun je ook gebruikmaken van heaters. Plaats je terrasverwarmer bijvoorbeeld langs het terras, of bevestig deze aan de overkapping. Ook zijn er tuinkussens te verkrijgen met ingebouwde verwarmingselementen. Genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je ook ’s avonds comfortabel van het buitenleven kunt genieten.

Geen stress, het is vakantie!
De tuin is na deze tips helemaal klaar voor jouw thuisvakantie. Nu is het tijd om ervoor te zorgen dat jij ook helemaal kunt ontspannen. Het thuisblijven kan ertoe leiden dat je allerlei klusjes in huis gaat uitvoeren, waardoor je in de dagelijkse sleur blijft zitten. Dat is tijdens een vakantie natuurlijk niet de bedoeling, dus is het tijd om even je standaard ritme opzij te zetten en een nieuw ritme te creëren.

Holiday modus: on!

  • Plan ook eens even helemaal niets
  • Stap eens lekker laat je bed uit
  • Breng tijd door met je kinderen
  • Doe spelletjes die je ook op de camping zou doen
  • Blijf lekker lang aan tafel zitten
  • Steek de barbecue aan
  • Met gezelschap is het altijd nóg leuker
  • Een vleugje muziek brengt de ultieme vakantiesfeer
  • Zoek wat sportoefeningen uit en beoefen deze in de tuin
  • Maak mooie foto’s in en van je tuin