Bij Snoek Puur Groen vinden we duurzaamheid erg belangrijk: met oog op milieu en klimaat realiseren we toekomstbestendige projecten. Hiermee proberen we zoveel mogelijk rekening  te houden bij het ontwerpen en aanleggen van onze tuinen. Hierbij een overzicht met vijf manieren om duurzaamheid in jouw tuin op te nemen; zo hoef jij niet alle informatie bij elkaar te zoeken!

Waarom een duurzame tuin?
Een duurzame tuin brengt erg veel voordelen met zich mee. Als je ons volgt op social media, zul je hier misschien al het een en ander van weten. Wanneer je tuin groen is, zorgt dit voor een betere waterafvoer en een sterke bevordering van biodiversiteit. Het vermindert de hittestress in je tuin en dit alles bij elkaar maakt dat het goed is voor het milieu. Bovendien is een duurzame tuin ook goed voor je eigen mentale en fysieke gezondheid: je krijgt er meer energie van en ervaart minder stress. Wij helpen je graag bij het ervaren van deze voordelen en vertellen je daarom vijf tips voor het creëren van een duurzame tuin.

Uitgelicht: levende, bloemrijke tuin in Emmen 

1) Zorg voor regenwateropvang
Wist je dat het in Duitsland uiterst normaal is om regenwater op te vangen? Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Met zelf opgevangen water kun je van alles doen: de wc doorspoelen, planten water geven, je tuin irrigeren, je wasmachine laten draaien, enzovoort. Behalve drinken en jezelf wassen, kan natuurlijk water overal voor gebruikt worden. Dus denk eens aan een simpele regenton in je tuin om water en geld te besparen. Er zijn ook complexere wateropvangsystemen, zoals een zwemvijver of een watertank. Om het wateroverlast in je tuin te reduceren, kun je voor de verstening in je tuin kiezen voor staptegels. Deze vorm van tegels heeft genoeg ruimte tussen de stenen om al het water in de grond te laten zakken.

2) Gebruik duurzame materialen
Er zijn talloze duurzame materialen die makkelijk te integreren zijn in je tuin. Dit zijn materialen die zijn herbruikbaar zijn of een lange levensduur hebben. Ga voor plantenborders of schuttingen bijvoorbeeld voor cortenstaal, dat minstens 25 jaar meegaat. En wat dacht je van een pergola van steigerbuizen? Deze gaan wel meer dan 50 jaar mee! Als je een beetje creatief bent, kun je vaak ook al heel veel doen met materialen die je al hebt. Liggen er bijvoorbeeld nog wat oude planken in de schuur? Maak er eens een plantenpot van of een klein bijzettafeltje.

3) Integreer inheemse planten
Inheemse planten zijn niet alleen prachtig; ze hebben ook belangrijke voordelen voor jouw tuin. Doordat ze gewend zijn aan het lokale klimaat en de bodemgesteldheid, hebben ze minder water en verzorging nodig. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en energie, maar draag je ook bij aan het behoud van de biodiversiteit in jouw omgeving. Inheemse planten trekken vaak vlinders, bijen en andere insecten aan doordat deze planten bloeien op het juiste moment en daarmee op het ideale tijdstip voedsel aanbieden. Op deze manier maak je van jouw tuin een waardevolle oase voor zowel mens als natuur.

Uitgelicht: groene tuin in Drachten

4) Omarm insecten en dieren
De aanwezigheid van insecten en dieren verhoogt niet alleen de biodiversiteit van jouw tuin, het is ook een prachtig aanzicht. Er zijn verschillende manieren om dieren naar je tuin te lokken. Zo is het belangrijk om sommige delen van je tuin juist met rust te laten en de natuur zijn gang te laten gaan. Hark niet alle bladeren weg, want juist wanneer je hier en daar wat laat liggen, zul je merken dat hier verschillende kleine vriendjes op afkomen. Laat ook alle chemische bestrijdingsmiddelen in de winkel liggen en gebruik in plaats daarvan bodembedekkende planten en dieren om onkruid en insectenplagen te bestrijden. Door je tuin aantrekkelijk te maken voor dieren en insecten, heb je op een natuurlijke wijze minder last van ongewenst gedierte en beplanting.

Tip: lees onze blog over het creëren van een vogelvriendelijke tuin.

5) Overweeg creatieve oplossingen
Soms moet je creatief denken om bepaalde doelen te bereiken. Als je een kleine – of misschien helemaal geen – tuin hebt, denk je misschien dat een duurzame tuin geen optie is voor jou. Wanneer je slechts een balkon hebt kun je het misschien geen tuin noemen, maar ook dan is het mogelijk om een duurzaam, groen buitenplekje te creëren. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, waar je de planten tegen muren op laat groeien of een aantal plantenbakken over de rand van het balkon hebt hangen. Een andere creatieve uitkomst is een groendak of -gevel. Wanneer je gevel of dak begroeid is, brengt dit ook alle voordelen van groen met zich mee. Het mooiste zou zijn dat je ook nog zicht hebt op de desbetreffende beplante gebouwschil. Wees vooral fantasierijk, want wanneer het aankomt op het vergroenen van je omgeving, is niks te gek!

Wil jij ook graag een duurzame en groene tuin, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Wij helpen graag! Neem hier contact met ons op voor de mogelijkheden.